NESİMİ FATİNOĞLU: FATİNOĞLU GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI ANLATIYOR

NESİMİ FATİNOĞLU: FATİNOĞLU GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI ANLATIYOR

Fatinoğlu Grubu olarak; banyo, iş makinaları ve ısı gruplarında yatırımlarımız bulunuyor.

Amiral gemimiz olan ve kasım ayında başarılı bir şekilde halka arz ettiğimiz Sanica Isı olarak Elazığ, Akhisar ve Beylikdüzü’nde yer alan üretim tesislerimizde ürettiğimiz panel radyatör, kombi, plastik boru ve bağlantı parçalarını dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Pandemi ve enerji krizi ile küresel ticaret zincirinde yaşanan değişimler; ülkemiz için olduğu gibi Sanica Isı için de önemli fırsatlar yaratıyor. Bu fırsatları etkin bir şekilde değerlendirerek, önümüzdeki dönemde önceliğimiz, yurtdışı yatırımlarımız olacak. Hedeflediğimiz yatırımları hayata geçirdiğimizde vergisel avantajlarla yurt dışı pazarlarda rekabet avantajı kazanacağız. Böylece yurtdışında var olduğumuz pazarlarda konumumuzu güçlendirmenin yanında yeni pazarlara daha avantajlı bir şekilde girme şansı yakalayacağız. 2022 yılında tamamladığımız 10 mwlık GES yatırımımız ile enerjimizin %40’ını karşılar durumdayız. 2023 yılında GES yatırımızı tüketimimizin tamamını karşılar seviyeye yükseltip maliyet avantajı sağlamayı planlıyoruz.

2023 yılı için kişisel olarak birikiminizi neye yatırırsınız? 

Kişisel olarak benim en önemli yatırımım kurmuş olduğum sanayi şirketlerim. Bu sene bu şirketlerden birisini halka açarken küçük de olsa ortak satışı da yaparak kısmen likide etmiş oldum. Ancak, sanayici ruhuna sahip birinin yatırımı da sanayi oluyor. Bu kaynağı da yine hayalim olan bir sanayi işletmesine yatırmayı düşünüyorum. Kişisel yatırımlarının diğer bir kısmı ise kira getiren gayrimenkullerden oluşuyor. Birikimlerimin likit olan kısmını ise konjonktüre bağlı olarak nispeten likit varlıklarda değerlendiriyorum. Dolayısıyla, aslında artık halka arz ile birlikte borsada işlem gören paylardan, sanayi işletmelerinden, gayrimenkullerden ve likit varlıklardan oluşan bir portföyüm olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki dönem için bu portföyde radikal bir değişiklik yapmayı düşünmüyorum

Tarımsal Sulama Tesisi Yatırımı ile ilgili bilgi verir misiniz?

“Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nde 8000 m2 lik bir alana Tarımsal Sulama Tesisi kurulması yatırımı ile ilgili olarak çalışmalara başladık. Tüm dünya ülkelerinin en büyük sorunlarından biri olan kuraklığın önlenmesinde en etkili yöntem doğru sulama yönteminin uygulanmasıdır. Doğru sulama uygulamasının en büyük faydalarından ilki çölleşmenin önüne geçmek, diğeri ise toprakların doğru sulama yöntemi ile daha uzun yıllar verimli halde kullanılmasını sağlamaktır. Artan toprak verimliliği ile daha fazla üretim neticesinde, hem ülkemize hem de tarımımıza katkı sağlanacaktır. Akıllı sulama sistemlerinin üretimi alanındaki bu yatırımımız, ülkemizin ilk yerli ve milli yatırımı olacak. Söz konusu yatırımımızla iç piyasa yanında yapacağımız ihracatla tüm dünya ihtiyacını karşılamayı hedeflemekteyiz. Tesislerimizde; yağmurlama sulama, yuvarlak damlama sulama, yassı damlama sulama, basınç ayarlı yassı damlama sulama sistemleri ve bu ürünlerin tüm aksesuar üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yatırımın ön onayı alınan Ziraat Bankası KGF kaynaklı İmalata Dayalı Teşvik Paketi kapsamında 10 yıl vadeli, %8 faiz oranlı 180 milyon TL tutarlı kredi ile finanse edilmesini planlıyoruz. İlave olarak, 220 MN TL tutarındaki bu yatırımın teşvik belgesi kapsamında, 10 yıl süreyle SGK primi işveren hissesi desteği, ücret gelir vergisi desteği, %90 kurumlar vergisi indirimi, faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası sağlıyoruz.

Bu kapsamda, uzun süredir üzerinde çalıştığımız, ülkemiz için faydalı olacağını düşündüğümüz yerli ve milli projemiz olan tarımsal sulama tesisi projemizin; topluma, tarıma, istihdama katkı sağlayacağını düşünüyor, bu önemli projemizin hem ülkemize, hem Elazığ ilimize hayırlı olmasını diliyorum. “

Türkiye ve dünya ekonomisi için büyüme tahmini yapsanız ne öngörürdünüz?

Dünya ekonomisi salgın sürecinde uygulanan maliye ve para politikalarının bir sonucu olarak uzun yıllar sonra yeniden enflasyon baskısı altına girdi. 2023 yılında başta ABD ve Avrupa olmak üzere dünyada enflasyonun düşmeye başladığı ancak küresel ticaret hacminin gerilemesini beraberinde büyümenin de düşeceği bir yıl olacağını düşünüyorum. Öte yandan Rusya-Ukrayna arasında yaşanan kriz ve bunu getirdiği enerji sorunu başta ülkemizin en önemli ihracat pazarı olan Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyayı ciddi düzeyde olumsuz etkilediğini de belirtmek isterim.

Türkiye ise birçok ülkenin aksine büyüme yanlı bir para ve maliye politikası izlemeyi tercih etti. İzlenen bu politikaların da etkisiyle Türkiye ekonomisi 2021 yılında büyümesini güçlü bir şekilde sürdüren az sayıda ülke arasında yer aldı. Türkiye’nin yakın gündeminde yer alan seçim süreçlerinin de tamamlanması ile potansiyel yaşanacak olan belirsizliğin ortadan kalkmasıyla Türkiye’nin büyümesini de devam
ettireceği kanaatindeyim.

25.12.2022 Para Dergisi Röportaj Alıntısıdır.

Patronların ve yöneticilerin gözünden